A legelterjedtebb ivóvíz tisztítási megoldás a vízszűrő kancsó, amelyek az elmúlt 40 évben világszerte szinte minden háztartásba eljutottak és segítenek a tiszta ivóvíz készítésben. k.

Előnyök

Kedvező ár
Igen kedvező áron akár már 3-5 ezer forinttól megvásárolhatók, ami néhány gyűjtő jó minőségű ásványvíz ára.

Egyszerű szűrőbetét utánpótlás
Az elterjedtebb típusok szűrőbetétei a nagyobb hipermarketekben, elektronikai áruházakban országszerte egyszerűen megvásárolhatók de az interneten is több beszerzési lehetőség van.

Mobilitás, egyszerű használat
A vízszűrő kancsók nincsenek a vízhálózatra csatlakoztatva, tehát helyhez kötve sincsenek. Egyszerűen, magával viheti oda, ahol éppen szüksége van rá. A szűrőcsere havonta egyszer néhány percet vesz igénybe és elvégzése gyerekjáték.

Vízkőmentes háztartási gépek, finomabb ételek, italok
A piacvezető vízszűrő kancsók ioncserélő gyantát is tartalmaznak, amely lecsökkenti a tisztított víz keménységét. A lágyabb víz kevesebb vízkő lerakódást eredményez, így a háztartási gépek -vízforraló, vasaló, kávéfőző, párásító- is kevesebb karbantartást igényelnek.

A lágy vízzel finomabb ételek, italok készíthetők.

“Hátrányok”

Szokatlan íz
Magyarországon mind a csapvíz mind az ásványvizek magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Ez az ásványi “koktél” adja meg a víz ízét. Mivel ehhez szoktunk hozzá, elsőre furcsának hathat a vízszűrő kancsó által előállított lágy víz ízvilága. Tapasztalatom szerint ehhez gyorsan hozzá lehet szokni és ugyanolyan ízletesnek találjuk a lágyabb tiszta vizet, mint korábban a keményebb vizet.

Fenntartási költségek
A vízszűrő kancsóval előállított ivóvíz költsége 10-20 Ft/liter körül alakul, tehát annyiba kerül, mintha megvásárolná a legolcsóbb ásványvizet, de nem kell hazacipelnie és később nem kell vesződnie az üres palackokkal.

Amiért mégis a hátrányok között említem a fenntartási költségeket azért van, mert a legtöbb vízszűrő rendszer a kancsóknál alacsonyabb költséggel üzemeltethető.

Milyen szempontok szerint válasszunk

Elterjedtség
Ma Magyarországon a Dafi, Brita és a Laica típusok a legelterjedtebbek. Ezeknél a típusoknál véleményem szerint hosszú távon is biztosított a szűrőbetét ellátás. Sajnos több olyan gyártmány is megfordult a magyar piacon az elmúlt években, amelyből eladtak néhány ezer darabot, majd megszűnt a forgalmazása és itt maradtak az eladott kancsók a szűrőbetétek utánpótlása nélkül.

Minőség
Vízminőségben a piacvezető termékek között tapasztalataink szerint nincs számottevő különbség. A kancsó minőségét tekintve egyértelműen a Dafi kancsókat tartom a legjobb minőségű terméknek. A Dafinál még a legolcsóbb modellek is igényesen kidolgozott, minőségi anyagokból készült tartós ivóvíztisztítók.