Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

Utántölthető kévékapszula blog
2019.08.06 17:29

Hogyan vízkőtelenítsd a kávéfőződ

Hogyan vízkőtelenítsd a kávéfőződ.

A kapszulás és az automata kávéfőzőknél a vízkő lerakódás folyamatosan gondot okoz. Lerakódik a vízkő a kávéfőző kazánjában és ezzel dugulást okozhat a csövekben, és a legkülönfélébb helyeken, ami csak bosszúságot okoz.

Ennek elkerülésére az egyik lehetőség, hogy csak lágy víz használata. Ezt akár vízszűrő kancsókkal és az ehhez való vízszűrőbetétekkel lehet a legegyszerűbben megoldani.

Ha ez nem megoldható, akkor rendszeres vízkőtelenítése van szükség. A víz keménységével kapcsolatban a lakóhely szerint illetékes vízművektől kaphat tájékoztatást. A vízkőtelenítést mindenképp el kell végezni, ha a kávékészítés jelentősen hosszabb ideig tart a megszokottnál, vagy  a kávékészítés közben több zaj hallatszik a megszokottnál.

A legtöbb modern kávégép már kijelzi a vízkőtelenítés szükségességét, de fontos tudni, hogy a kávéfőző nem képes megállapítani a lerakódott vízkő mennyiségét, egyszerűen bizonyos adagszám, vagy vízmennyiség után számolnak, és jelzik a vízkőtelenítés szükségességét.

A vízkőtelenítés egyik alapszabálya a rendszeresség.

Arra is oda kell figyelni, hogy amikor már túl sok a lerakódott vízkő a gépben, gyakran éppen a vízkőtelenítés során dugul el a kávéfőző,  mert az alkatrészekről és a csövek faláról lemaródó, leszakadó vízkő teljesen eltömíti a keskeny járatokat (ezután a gép már csak szervizben javítható). Ez a nem rendszeres vízkőtelenítés nélkül megtörténhet és a javítás akár jelentős költséggel is járhat

Ezt megelőzendő, hogy inkább gyakrabban, de feltétlen rendszeresen vízkőtelenítsünk. A másik megoldás a kávéfőző vízkőtelenítő folyadék.  

Arra is figyeljünk, hogy a vízkőtelenítés elvégzésének módjára mindig a készülék használati utasítása az irányadó, az abban foglaltak szerint kell elvégezni a vízkőtelenítést.

Sok kávégépben van már vízkőtelenítő program, ha van ilyen, akkor azt kell elindítani a használati utasításnak megfelelően. Amennyiben a kávégép használati utasítása mást nem ír elő, illetve a kávégépen nincs vízkőtelenítő program, az alábbiak szerint érdemes eljárni:

  1. Ürítsd ki a víztartályt, majd töltsd fel 1 liter vízzel és öntsd hozzá a vízkőtelenítő folyadékot
  2. Helyezd az odakészített edényt a kifolyó rész alá
  3. Nyomd meg a kávéfőzés vagy a forró víz választó gombot
  4. Öntsd ki a kiengedett vízkőtelenítő szert.
  5. Kapcsold ki a készüléket. 10 perc elteltével ismét kapcsold be.
  6. Ismételd meg a 3-4 lépéseket mindaddig, míg elfogy a víztartályból a vízkőoldó oldat.
  7. Öblítsd ki a víztartályt és töltsd fel friss ivóvízzel.

Soha ne használjon hangyasav alapú vízkőoldót!