Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

GAT 6 személyes kotyogó indukciós kavéfőző inox ‘Lady’

///GAT 6 személyes kotyogó indukciós kavéfőző inox ‘Lady’

GAT 6 személyes kotyogó indukciós kavéfőző inox ‘Lady’

8.999Ft

Gat 113206 6 személyes kotyogó, indukciós, inox ‘Lady’

• Bármelyik főzőlapon használható (indukciós tűzhely, gáztűzhely, kerámia- és elektromos főzőlap)
• 18/10 rozsdamentes acél
• Made in Italy

Leírás

Gat 113206 6 személyes kotyogó, indukciós, inox ‘Lady’

• Bármelyik főzőlapon használható (indukciós tűzhely, gáztűzhely, kerámia- és elektromos főzőlap)
• 18/10 rozsdamentes acél
• Made in Italy

Tisztítása: Semleges folyékony mosogatószerrel mossa el! Kerülje a karcosodást okozó szerek és eszközök használatát!

Hány személyes kávéfőzőt válasszak?

Kotyogós kávéfőzőink olasz szabvány szerint készülnek, ami kisebb, mint a magyar. Egy adag kb. 35 ml,  azaz olasz eszpresso mennyiség. Mi magyarok általában hosszabban szeretjük inni a kotyógóval lefőzött kávét, ezért célszerű “egy számmal” nagyobb kávéfőzőt vásárolni, tehát két személyre 3 vagy esetleg 4 személyeset. Vásárlói visszajelzések is ezt támasztják alá.

Mennyi kávét kell belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?

A kávét lazán, tömörítés, lenyomás nélkül szabad belerakni a kávétartó szűrőbe, egy szintben a szűrőkosár felső peremével (a felesleget ujjunkkal vagy pl. egy kést végighúzva a kosár felső pereméről el kell távolítani), nagyon durva darálás esetén esetleg enyhén szabad púpozni. Ha a kávé nem kellő mennyiségben, lassan jön le, esetleg a biztonsági szelepnél sziszeg vagy kifúj, akkor sok vagy túl finomra darált a kávé őrlemény. Ilyenkor kevesebbet szabad legközelebb belerakni.

Milyen darálású kávét lehet tenni a kotyogós kávéfőzőbe?

Általános szabály, hogy a kotyogós kávéfőzőkbe durvára darált kávét szabad rakni, mert nem szivattyú nyomja át a vizet, hanem a forrásban levő víz általi túlnyomás. Figyelembe kell venni, hogy a kávé a vízzel érintkezve eléggé megdagad, és ekkor nem tud a tartályból felmenni a víz, előbb-utóbb kifúj a biztonsági szelepen.
A darálás finomsága függ a kávé fajtájától, a pörkölés fokától. Általában világosabb pörkölést alkalmaznak a kotyogós kávéfőzőkbe szánt kávéknál, mint az eszpresszós blendek esetében, és durvább darálást. Ha szemes kávét vásárol, és otthon darálja, akkor próbálgatás alapján lehet megállapítani az adott kávéhoz tartozó finomságot. Általában a búzadaránál finomabb darálás semmiképp nem javasolt. Az ujjak között morzsolva a darálmányt érezhetően durva szemcséket kell éreznünk.

Lehet-e kevesebb kávét belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?

Kevesebb kávéval az általunk árusított kotyogós kávéfőzők nem igazán működnek, mert fix a szűrőkosár mérete (régen voltak olyan főzők, melyekben egy gyűrűs alátét segítségével a szűrőkosár kisebbíthető volt, de ez a mi kávéfőzőinknél nem lehetséges). Ha kevesebb kávét kívánunk főzni, akkor a víz mennyiségét érdemes inkább csökkenteni (de legfeljebb 2/3-ig), ekkor rövid, azaz kis mennyiségű, de ízekben erős kávét kapunk (a koffeintartalom pedig inkább kevesebb lesz), hasonlóan az olasz eszpresszó vonalú főzők risztrettójához.

Lehet-e több vizet rakni a kotyogós kávéfőzőbe?

Mivel a kotyogós készüléknél a kávé mennyiségét nem lehet változtatni, ezért a víz mennyiségétől csak minimálisan lehet eltérni. A több víz több savat, kellemetlen ízanyagokat oldhat ki a kávéból, ezért inkább azt javasoljuk azoknak, akik hosszabban szeretik inni a kávét, hogy a lefőtt kávéhoz utólag öntsenek forró vizet, vagy főzzenek egymás után két adagot.
A biztonsági szelepet a gyártók leírása szerint nem érheti el a víz mennyisége! Egyes kotyogós kávéfőzőknél a gyári mérőedényt használva ez nem is fordulhat elő.

A kávék arabica-robuszta aránya

A kávék arabica-robuszta aránya az ízeket befolyásolja. A robuszta általában erősebb ízű, kicsit édeskésebb jellegű, mint az arabica fajták, amelyek inkább gyümölcsös ízjegyeket hordoznak. Ezek főleg tejes italoknál jobb ízt adnak, mint a robusztás keverékek (a tej önmagában egy édeskés hátteret biztosít). De mindenki ízlésének megfelelően kell hogy válasszon, hiszen ezért létezik ennyi féle keverék!

Milyen hőfokot használjunk?

A gyártók közepes lángot írnak elő a kotyogós kávéfőzőkkel való kávéfőzéshez. Ez azt jelenti, hogy a gázláng felső harmada (amely egyébként a legmelegebb) teljes egészében a főző alatt legyen, ne nyúljon ki a láng a főző alja alól, illetve még a szélét se érje el.
A kis lángon főzésnél a főző lassan melegszik, a víz lassan forr fel és hatol át a kávén, viszont a kávé körül a főző anyaga feleslegesen melegszik. Ezáltal a kávé megéghet, keserűvé válhat.
Egyes kávéknál ízben érhetünk el javulást, ha először az előírt közepes lángot, majd később kisebb lángot alkalmazunk, ez azonban kávéfüggő – mindenkinek saját magának kell kísérletezni vele.

Gőz távozik a kávéfőző alsó és felső részének összeillesztésnél.

Ellenőrizze ilyenkor a tömítést, valamint hogy nem került-e kávé a tömítés alá. A két rész összecsavarása előtt az ujjunkkal az alsó rész peremén végighúzva távolítsuk ez az őrleményt.

Gőz távozik a biztonsági szelepnél.

Ennek nyilván dugulás vagy a kávé mennyiségének túlzott adagolása az oka.
A főzőt vegyük le a lángról és hűtsük le. Próbáljunk kevesebb kávét rakni bele, illetve durvább őrleményt használjunk. Próbáljuk meg kávé nélkül átfőzni a készüléket, hogy nem dugult-e el valahol.

Alumínium vagy rozsdamentes kávéfőzőt válasszak?

Gyakorlati jelentősége nincs, hogy milyen anyagból készül a kávéfőző. Bár a kávéban vannak savak, de ezek nem képesek az alumíniumot kikezdeni. A kávéfőzők élelmiszerbarát alumíniumból készülnek. Az alumíniumon egyébként a levegővel való érintkezés hatására képződik egy oxidréteg, ami védi az anyagot.
Az alumínium edényeket általában mosogatógépben nem szabad mosni, illetve agresszív mosogatószerek, zsíroldók képesek felmarni – ezeket kerüljük, mosogatógépbe kifejezetten tilos rakni az alumínium kávéfőzőket! A főzés utáni normál mosogatószeres elmosás és öblítés megfelelő.
A rozsdamentes kávéfőzők előnye, hogy kifejezetten szép termékek és nagyon tartósak, ill. mosogatógépben elmoshatóak.

Van-e különbség a kávék között?

Természetesen van. A kapható kávék általában többféle kávé keverékei (egyrészt arabica, másrészt robuszta, de még ezeken belül is vannak termőhelyek, amelyek nagyban befolyásolják az ízhatást), másrész a pörkölés is befolyásoló tényező. Ugyanakkor kaphatók single origin, azaz egyféle típusú kávék is, ezeket általában a termőhely nevével jelölik meg, nem fantázianévvel. A robusztás keverékek általában magasabb koffeintartalommal rendelkeznek, ugyanakkor az arabica fajtára a gyümölcsösebb íz vonal (ez egyeseknek savanyú vagy savas érzetet kelthet) és a lágyabb ízek jellemzők általánosan. Tejes italoknál a tej édeskés hatása miatt jobb ízeket adnak az arabica túlsúlyos kávék (a single origin kávék arabica típusúak általában). Mindenki válasszon ízlése szerint!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Termék kategóriák

Recent Reviews

Termék címkék

Termékkategóriák

 • 6 Products
  From Ft1490 to Ft11999
 • 7 Products
  From Ft2599 to Ft18999
 • 5 Products
  From Ft2390 to Ft18500
 • 2 Products
  Ft2724
 • 6 Products
  From Ft399 to Ft1639
 • 15 Products
  From Ft299 to Ft3099
 • 33 Products
  From Ft2189 to Ft109999
 • 4 Products
  From Ft999 to Ft1799
 • 15 Products
  From Ft1190 to Ft6120
 • 12 Products
  From Ft699 to Ft2599
 • 9 Products
  Ft999
 • 14 Products
  From Ft999 to Ft24999
 • 5 Products
  From Ft6270 to Ft15299

 • Tag cloud

  Rólunk móndták

  Nagyszerű lehetőségnek tartom, hogy a kedvenc kávémon tudok spórolni az újratöltethető kapszulával. A törölése eleinte megszokást igényelt de már ma rutinból meg pillanatok alatt.
  Papp Sándor