Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

GAT Pepita 3 személyes, alumínium kotyogó

///GAT Pepita 3 személyes, alumínium kotyogó

GAT Pepita 3 személyes, alumínium kotyogó

3.060Ft

GAT Pepita 3 személyes alumínium kotyogó. Használható gáz, kerámia és villany tűzhelyen. Hagyományos forma, fekete kupak és markolat.

Kapacitás:   3 szem.
Anyaga:      Alumínium
Gáz:            IGEN
Villany:       IGEN
Kerámia:     IGEN
Indukciós:   NEM
Mosogatógépben mosható:  NEM

Leírás

GAT Pepita 3 személyes alumínium kotyogó. Használható gáz, kerámia és villany tűzhelyen. Hagyományos forma, fekete kupak és markolat.

Kapacitás:   3 szem.
Anyaga:      Alumínium
Gáz:            IGEN
Villany:       IGEN
Kerámia:     IGEN
Indukciós:   NEM
Mosogatógépben mosható:  NEM

Semleges folyékony mosogatószerrel mossa el. Kerülje a karcosodást okozó szerek és eszközök használatát. Először készítsen egy vagy két kávéfőzőnyi kávét, ezeket öntse ki. Tiszta víz és szódabikarbóna használata javasolt.

Hány személyes kávéfőzőt válasszak?

Kotyogós kávéfőzőink olasz szabvány szerint készülnek, ami kisebb, mint a magyar. Egy adag kb. 35 ml,  azaz olasz eszpresso mennyiség. Mi magyarok általában hosszabban szeretjük inni a kotyógóval lefőzött kávét, ezért célszerű “egy számmal” nagyobb kávéfőzőt vásárolni, tehát két személyre 3 vagy esetleg 4 személyeset. Vásárlói visszajelzések is ezt támasztják alá.

Mennyi kávét kell belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?

A kávét lazán, tömörítés, lenyomás nélkül szabad belerakni a kávétartó szűrőbe, egy szintben a szűrőkosár felső peremével (a felesleget ujjunkkal vagy pl. egy kést végighúzva a kosár felső pereméről el kell távolítani), nagyon durva darálás esetén esetleg enyhén szabad púpozni. Ha a kávé nem kellő mennyiségben, lassan jön le, esetleg a biztonsági szelepnél sziszeg vagy kifúj, akkor sok vagy túl finomra darált a kávé őrlemény. Ilyenkor kevesebbet szabad legközelebb belerakni.

Milyen darálású kávét lehet tenni a kotyogós kávéfőzőbe?

Általános szabály, hogy a kotyogós kávéfőzőkbe durvára darált kávét szabad rakni, mert nem szivattyú nyomja át a vizet, hanem a forrásban levő víz általi túlnyomás. Figyelembe kell venni, hogy a kávé a vízzel érintkezve eléggé megdagad, és ekkor nem tud a tartályból felmenni a víz, előbb-utóbb kifúj a biztonsági szelepen.
A darálás finomsága függ a kávé fajtájától, a pörkölés fokától. Általában világosabb pörkölést alkalmaznak a kotyogós kávéfőzőkbe szánt kávéknál, mint az eszpresszós blendek esetében, és durvább darálást. Ha szemes kávét vásárol, és otthon darálja, akkor próbálgatás alapján lehet megállapítani az adott kávéhoz tartozó finomságot. Általában a búzadaránál finomabb darálás semmiképp nem javasolt. Az ujjak között morzsolva a darálmányt érezhetően durva szemcséket kell éreznünk.

Lehet-e kevesebb kávét belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?

Kevesebb kávéval az általunk árusított kotyogós kávéfőzők nem igazán működnek, mert fix a szűrőkosár mérete (régen voltak olyan főzők, melyekben egy gyűrűs alátét segítségével a szűrőkosár kisebbíthető volt, de ez a mi kávéfőzőinknél nem lehetséges). Ha kevesebb kávét kívánunk főzni, akkor a víz mennyiségét érdemes inkább csökkenteni (de legfeljebb 2/3-ig), ekkor rövid, azaz kis mennyiségű, de ízekben erős kávét kapunk (a koffeintartalom pedig inkább kevesebb lesz), hasonlóan az olasz eszpresszó vonalú főzők risztrettójához.

Lehet-e több vizet rakni a kotyogós kávéfőzőbe?

Mivel a kotyogós készüléknél a kávé mennyiségét nem lehet változtatni, ezért a víz mennyiségétől csak minimálisan lehet eltérni. A több víz több savat, kellemetlen ízanyagokat oldhat ki a kávéból, ezért inkább azt javasoljuk azoknak, akik hosszabban szeretik inni a kávét, hogy a lefőtt kávéhoz utólag öntsenek forró vizet, vagy főzzenek egymás után két adagot.
A biztonsági szelepet a gyártók leírása szerint nem érheti el a víz mennyisége! Egyes kotyogós kávéfőzőknél a gyári mérőedényt használva ez nem is fordulhat elő.

A kávék arabica-robuszta aránya

A kávék arabica-robuszta aránya az ízeket befolyásolja. A robuszta általában erősebb ízű, kicsit édeskésebb jellegű, mint az arabica fajták, amelyek inkább gyümölcsös ízjegyeket hordoznak. Ezek főleg tejes italoknál jobb ízt adnak, mint a robusztás keverékek (a tej önmagában egy édeskés hátteret biztosít). De mindenki ízlésének megfelelően kell hogy válasszon, hiszen ezért létezik ennyi féle keverék!

Milyen hőfokot használjunk?

A gyártók közepes lángot írnak elő a kotyogós kávéfőzőkkel való kávéfőzéshez. Ez azt jelenti, hogy a gázláng felső harmada (amely egyébként a legmelegebb) teljes egészében a főző alatt legyen, ne nyúljon ki a láng a főző alja alól, illetve még a szélét se érje el.
A kis lángon főzésnél a főző lassan melegszik, a víz lassan forr fel és hatol át a kávén, viszont a kávé körül a főző anyaga feleslegesen melegszik. Ezáltal a kávé megéghet, keserűvé válhat.
Egyes kávéknál ízben érhetünk el javulást, ha először az előírt közepes lángot, majd később kisebb lángot alkalmazunk, ez azonban kávéfüggő – mindenkinek saját magának kell kísérletezni vele.

Gőz távozik a kávéfőző alsó és felső részének összeillesztésnél.

Ellenőrizze ilyenkor a tömítést, valamint hogy nem került-e kávé a tömítés alá. A két rész összecsavarása előtt az ujjunkkal az alsó rész peremén végighúzva távolítsuk ez az őrleményt.

Gőz távozik a biztonsági szelepnél.

Ennek nyilván dugulás vagy a kávé mennyiségének túlzott adagolása az oka.
A főzőt vegyük le a lángról és hűtsük le. Próbáljunk kevesebb kávét rakni bele, illetve durvább őrleményt használjunk. Próbáljuk meg kávé nélkül átfőzni a készüléket, hogy nem dugult-e el valahol.

Alumínium vagy rozsdamentes kávéfőzőt válasszak?

Gyakorlati jelentősége nincs, hogy milyen anyagból készül a kávéfőző. Bár a kávéban vannak savak, de ezek nem képesek az alumíniumot kikezdeni. A kávéfőzők élelmiszerbarát alumíniumból készülnek. Az alumíniumon egyébként a levegővel való érintkezés hatására képződik egy oxidréteg, ami védi az anyagot.
Az alumínium edényeket általában mosogatógépben nem szabad mosni, illetve agresszív mosogatószerek, zsíroldók képesek felmarni – ezeket kerüljük, mosogatógépbe kifejezetten tilos rakni az alumínium kávéfőzőket! A főzés utáni normál mosogatószeres elmosás és öblítés megfelelő.
A rozsdamentes kávéfőzők előnye, hogy kifejezetten szép termékek és nagyon tartósak, ill. mosogatógépben elmoshatóak.

Van-e különbség a kávék között?

Természetesen van. A kapható kávék általában többféle kávé keverékei (egyrészt arabica, másrészt robuszta, de még ezeken belül is vannak termőhelyek, amelyek nagyban befolyásolják az ízhatást), másrész a pörkölés is befolyásoló tényező. Ugyanakkor kaphatók single origin, azaz egyféle típusú kávék is, ezeket általában a termőhely nevével jelölik meg, nem fantázianévvel. A robusztás keverékek általában magasabb koffeintartalommal rendelkeznek, ugyanakkor az arabica fajtára a gyümölcsösebb íz vonal (ez egyeseknek savanyú vagy savas érzetet kelthet) és a lágyabb ízek jellemzők általánosan. Tejes italoknál a tej édeskés hatása miatt jobb ízeket adnak az arabica túlsúlyos kávék (a single origin kávék arabica típusúak általában). Mindenki válasszon ízlése szerint!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Termék kategóriák

Recent Reviews

Termék címkék

Termékkategóriák

 • 6 Products
  From Ft1490 to Ft11999
 • 7 Products
  From Ft2599 to Ft18999
 • 5 Products
  From Ft2390 to Ft18500
 • 2 Products
  Ft2724
 • 6 Products
  From Ft399 to Ft1639
 • 15 Products
  From Ft299 to Ft3099
 • 33 Products
  From Ft2189 to Ft109999
 • 4 Products
  From Ft999 to Ft1799
 • 15 Products
  From Ft1190 to Ft6120
 • 12 Products
  From Ft699 to Ft2599
 • 9 Products
  Ft999
 • 14 Products
  From Ft999 to Ft24999
 • 5 Products
  From Ft6270 to Ft15299

 • Tag cloud

  Rólunk móndták

  Nespresso utántölthető kapszulát vásároltam. Először némi fenntartásom volt a termék működésével kapcsolatban de megszerettem. Azóta már többször is vásároltam belőle és ajánlottam az ismerőseimnek.
  Balázsi Sándor